do I just need a di box to record guitars to my computer?



Moderators: Ghost Hip, metalmariachi

do I just need a di box to record guitars to my computer?

Postby maninashed » Sat Jan 06, 2018 4:46 pm

I don't know anything about recording at all help me
maninashed

User avatar
interested
interested
 
Posts: 17
Joined: Sun Dec 17, 2017 6:43 pm

Re: do I just need a di box to record guitars to my computer

Postby Chankgeez » Sat Jan 06, 2018 5:14 pm

You need something to convert your analog signal to digital. See this recent thread for some :idea: :

viewtopic.php?f=149&t=58757
Alice: balls have a ball to me to me to me to me to me to me to me to me
"You can't copyright circuits really." - Ed Sanner …………….0.............
"The effects market was really nothing more than a bunch of beggars and theives, all building off one another's work." - Dan Armstrong…...........................…
Sweet dealin's: here

"Flangers gonna Flange, though. There's no way around that." - Joel Korte
Chankgeez

User avatar
IAMILFFAMOUS
IAMILFFAMOUS
 
Posts: 31877
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:40 am

Re: do I just need a di box to record guitars to my computer

Postby maninashed » Tue Jan 09, 2018 4:35 pm

|I have a digital portastudio, would that work? or do I have to buy something specifically for computers or whatever
maninashed

User avatar
interested
interested
 
Posts: 17
Joined: Sun Dec 17, 2017 6:43 pm

Re: do I just need a di box to record guitars to my computer

Postby Chankgeez » Tue Jan 09, 2018 5:37 pm

Yes, probably. Your Portastudio has a USB out, right?
Alice: balls have a ball to me to me to me to me to me to me to me to me
"You can't copyright circuits really." - Ed Sanner …………….0.............
"The effects market was really nothing more than a bunch of beggars and theives, all building off one another's work." - Dan Armstrong…...........................…
Sweet dealin's: here

"Flangers gonna Flange, though. There's no way around that." - Joel Korte
Chankgeez

User avatar
IAMILFFAMOUS
IAMILFFAMOUS
 
Posts: 31877
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:40 am

Re: do I just need a di box to record guitars to my computer

Postby crochambeau » Tue Jan 09, 2018 5:40 pm

If the digital device you have can connect to a computer and operate on some common codec (USB, firewire, whatever) then you're set.

If none of the devices you own can offer a port that is usable by the computer, you need something else that is.

In my mind, DI boxes are a strictly analog device that performs impedance and/or level matching and will not work in the way you need.
crochambeau

User avatar
FAMOUS
FAMOUS
 
Posts: 1361
Joined: Mon Jul 20, 2015 12:49 pm
Location: Cascadia

Re: do I just need a di box to record guitars to my computer

Postby maninashed » Wed Jan 10, 2018 4:52 pm

ok so I found a tascam us 122 and a us 122mk2 for really cheap, but supposedly they won't work with windows ten?

http://tascam.com/product/us-122mkii/downloads/

http://tascam.com/product/us-122/downloads/


the mk2 only has drivers for windows 7 and the other for vista, they won't work with windows 10 at all? sorry I'm pretty dumb when it comes to computer shit
maninashed

User avatar
interested
interested
 
Posts: 17
Joined: Sun Dec 17, 2017 6:43 pm

Re: do I just need a di box to record guitars to my computer

Postby Chankgeez » Wed Jan 10, 2018 5:00 pm

How much are you willing to spend on an interface?

What's "really cheap"?

Why are you looking at discontinued products? There're plenty of newer interfaces available used for not too much money and you probably won't have to worry, at least for a little while, about compatibility issues.
Alice: balls have a ball to me to me to me to me to me to me to me to me
"You can't copyright circuits really." - Ed Sanner …………….0.............
"The effects market was really nothing more than a bunch of beggars and theives, all building off one another's work." - Dan Armstrong…...........................…
Sweet dealin's: here

"Flangers gonna Flange, though. There's no way around that." - Joel Korte
Chankgeez

User avatar
IAMILFFAMOUS
IAMILFFAMOUS
 
Posts: 31877
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:40 am

Re: do I just need a di box to record guitars to my computer

Postby crochambeau » Wed Jan 10, 2018 5:41 pm

Also, what's your computer and what does it support in terms of connections?

If you're rocking a desktop you can look at PCI based systems, which have gone out of style but hooking a PCI based Echo Layla 24/96 up to an xfce linux (Ubuntu Studio) was essentially plug and play.
crochambeau

User avatar
FAMOUS
FAMOUS
 
Posts: 1361
Joined: Mon Jul 20, 2015 12:49 pm
Location: Cascadia

Re: do I just need a di box to record guitars to my computer

Postby maninashed » Wed Jan 10, 2018 5:58 pm

like $20

the mk1 I found on some trading group for a pack of smokes and a bus token hah

I dunno I'm pretty broke and just wanna record a punk album or somethin

I've got some shitty laptop that pretty much only has usb and mic/headphone plugs
maninashed

User avatar
interested
interested
 
Posts: 17
Joined: Sun Dec 17, 2017 6:43 pm

Re: do I just need a di box to record guitars to my computer

Postby Chankgeez » Wed Jan 10, 2018 6:01 pm

You might as well just find a friend with recording equipment and use their stuff. :idk: That's the punkest way. :rock:
Alice: balls have a ball to me to me to me to me to me to me to me to me
"You can't copyright circuits really." - Ed Sanner …………….0.............
"The effects market was really nothing more than a bunch of beggars and theives, all building off one another's work." - Dan Armstrong…...........................…
Sweet dealin's: here

"Flangers gonna Flange, though. There's no way around that." - Joel Korte
Chankgeez

User avatar
IAMILFFAMOUS
IAMILFFAMOUS
 
Posts: 31877
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:40 am

Re: do I just need a di box to record guitars to my computer

Postby maninashed » Wed Jan 10, 2018 7:32 pm

2punk4friends


so those wouldn't work with windows 10 at all? I could switch to windows 7 I guess, 10 sucks anyway
maninashed

User avatar
interested
interested
 
Posts: 17
Joined: Sun Dec 17, 2017 6:43 pm

Re: do I just need a di box to record guitars to my computer

Postby gnomethrone » Wed Jan 10, 2018 9:00 pm

Buy a $20 USB mic and point it at your amp. Boom, yer in the studio making hits.
lost in music wrote:Drop out of life with cone in hand. Follow the scoops to-ah the ice cream man.


good dealings here:
NSFW: show
Ancient Astronaught, fuzzlord!, onyxrhino, lordgalvar, JoeTheStache, kbit, BoatRich, oscillateur, grindonomicon, doommeow, fever606, Bearstripes, Casavettes, Faldoe, jellyfishfuzz, morange, Teej212, MEC, ianmarks, JWAR, Raj007
gnomethrone

User avatar
FAMOUS
FAMOUS
 
Posts: 1453
Joined: Tue Jun 17, 2014 1:39 am

Re: do I just need a di box to record guitars to my computer

Postby Dr. Sherman Sticks M.D. » Thu Jan 11, 2018 12:10 am

behringer makes some $20-$30 usb interfaces that are actually pretty good bang for buck.
uca202 or something. they have rca ins & outs tho. i believe there is one for guitar too.
Dr. Sherman Sticks M.D.

User avatar
IAMILFFAMOUS
IAMILFFAMOUS
 
Posts: 3702
Joined: Tue Aug 28, 2007 8:01 pm
Location: rochester, ny


Return to Tech & Recording



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


Sponsored Ad. (Please no inflated/repetitive clicking. Thanks!)

cron
Advertisements help support ILF


ilovefuzz.com is not responsible for user-submitted content. Users participate at their own discretion and risk.